Víte, že?

Slovo pionýr pochází z francouzštiny (pionnier) a dnes se užívá především ve významu průkopník. V minulosti označovalo i pěší vojáky a sapéry (dnešní ženisty).

Kuchař

Vaření není věda, je to umění. A hodí se nejen v oddíle, ale hlavně v osobním životě. Kuchař, kuchtík byl vždy důležitým a váženým členem týmu, který velmi často rozhodoval o úspěchu, o náladě… Odborka Kuchař má dva stupně a fakt není úplně jednoduchá. Měl by se jí zabývat ten, koho vaření baví a kdo se o vaření zajímá. A taky ten, kdo už aspoň někdy něco uvařil. Přečtěte si, jaké úkoly mohou na zájemce o tuto odborku čekat.

I. STUPEŇ

1. Dokážu sestavit jídelníček na víkendovou akci, která se koná v budově i v přírodě.

2. Znám způsoby správného uskladnění potravin a základní hygienické zásady.

3. Umím uvařit alespoň 5 jednoduchých jídel (pomazánky – polévka – hlavní jídlo – jednoduchý zákusek).

4. Zvládnu několik jednoduchých ozdob z potravin, umím upravit jídlo tak, by bylo lákavé i pro oči.

5. Umím připravit na cestovním vařiči i na ohni jednoduché jídlo ze surovin (ne jen ohřát konzervu).

6. Umím postupovat dle receptu a samostatně podle něj připravit jídlo.

7. Mám základní povědomí o ceně potravin.

8. Moje podmínka (zařadím po dohodě s vedoucím).

 

II. STUPEŇ

1. Dokážu sestavit vyvážený jídelníček na týdenní tábor včetně stanovení potřebného množství potravin, sestavím základní seznam nákupu na víkendovou akci včetně finančního rozpočtu.

2. Umím připravit jídelníček na třídenní putování s minimální možností průběžného dokoupení potravin (uvažuji o hmotnosti potravin, bezpečnosti jejich požití, vhodnosti obalu potravin).

3. Umím uvařit alespoň 3 kompletní čtyřchodová menu, obsahující alespoň 2 teplá jídla (předkrm, polévka, hlavní jídlo, zákusek).

4. Umím uvařit polévku z vývaru, krémovou polévku a tzv. svačinovou polévku (zelňačka, gulášová polévka, bramborová polévka, frankfurtská).

5. Zvládnu základní kynuté těsto a umím na ohni upéct tzv. hady.

6. Umím rozpoznat základní druhy masa a vím, jak je vhodně použít.

7. Mám vlastní sbírku receptů.

8. Umím podle receptu samostatně připravit jídlo cizí kuchyně nebo z méně známé suroviny.

9. Umím využít k vaření to, co příroda nabízí (bylinky, plody, vhodné rostliny).

10. Moje podmínka (zařadím po dohodě s vedoucím).

 

 

PDF s podmínkami pro odborku Kuchař ke stažení.