Víte, že?

Opravdu dobrý tábor pomáhá dětem a rodičům s výběrem táborů už od roku 2005. Cenné rady nabízí i návodná videa na našem YouTube kanále.

Členský příspěvek (ČP)

je dokladem spolupodílu člena na zajištění činnosti Pionýra a jeho úhradou (vedle odevzdání evidenčního listu – přihlášky) člen potvrzuje své rozhodnutí o členství. Hradí se zpravidla jednou ročně.

Předpis, který podává podstatné informace o ČP je Směrnice pro registraci, evidenci a členské příspěvky v Pionýru.

Výše členského příspěvku…

Není všude stejná ani jednou pro vždy daná. Určuje si ji samostatně každý pobočný spolek pro své registrované členy vždy na kalendářní rok. Při tom respektuje stanovenou výši odvodu (pro Pionýr a KOP) a konkrétní podmínky v místě svého působení.

Jak je výše příspěvku stanovována?

Odvody stanovují orgány Pionýra a krajské organizace Pionýra.

Část připadající PS/PC stanovuje rada – zpravidla v návaznosti na (dlouhodobou) přípravu rozpočtů pobočného spolku. Při tom je nezbytné uvážit plánované akce, zajištění provozu klubovny a táborové základny, okolnosti v místě působení (srovnání s „konkurencí“), budoucí finanční potřeby PS/PC i dlouhodobé záměry při rozvoji činnosti Pionýra v místě. Výše ČP může být i nějak odlišená pro věkové kategorie, například z hlediska sociálního (počet zapojených sourozenců…), nesmí však být nulová!!!

Důležité je, aby rozhodnutí o určení (změně) výše ČP bylo zaznamenáno v zápisu z jednání rady PS/PC.

Kdy se ČP hradí…

Zvyklosti na jednotlivých PS/PC jsou různé. Ale obecně platí:

  • běžně se příspěvky vybírají v průběhu evidence členů, tj. do poloviny ledna příslušného roku;
  • nový člen při své registraci – tj. kdykoliv během roku.

Informace o ČP

Důležitá je otevřenost nebo-li transparentnost. Rodiče mají právo a chtějí vědět, za co platí nebo proč se příspěvky zvyšují.

Osvědčená jsou osobní sdělení, například na schůzkách, nebo vysvětlující e-mail, standardní je mít tuhle informaci umístěnou na webu.

V dnešní době bychom se neměli stydět za rozumnou výši členského příspěvku, pokud dokážeme nabídnout kvalitní činnost na dobré úrovni.

Využití ČP

Podstatné je, že člen jeho úhradou přispívá k úspěšnému chodu celého spolku – jde o významný zdroj financování. I proto, že díky nim může lépe plánovat – ČP lze využívat podle vlastního rozhodnutí a na „cokoliv“, není totiž vázána vůlí poskytovatelů jako např. u darů či dotací atd. Důležité také je, že členské příspěvky jsou osvobozeny od daně z příjmů.

Na co se užívají, je zřejmé z obrázku.