Víte, že?

Autorem grafického návrhu logotypu Pionýra je Jiří Pokorný a grafický manuál na tomto znaku založený zpracovalo renomované grafické studio Kafka Design.

Předchozí ročníkyy

Pionýři opět nechyběli

10. květen patřil kytičkám a Lize proti rakovině. Letos se Český den proti rakovině konal opět v tradičním termínu a zapojily se do něj více než 540 pionýrů ze 51 pionýrských skupin z celé ČR a celkový příspěvek Lize proti rakovině činil 1 346 764 Kč. Prodali jsme tisíce kvítků měsíčku lékařského, tentokrát se světle modrou stuhou, a díky tomu jsme podpořili prevenci nádorů průdušek a plic.

Více informací najdete v Mozaice Pionýra.

Pionýři znovu prodávali kytičky

11. květen patřil kytičkám a Lize proti rakovině. Letos se Český den proti rakovině konal opět v tradičním termínu a zapojily se do něj více než 390 pionýrů ze 49 pionýrských skupin z celé ČR a celkový příspěvek Lize proti rakovině činil 1 350 242 Kč. Prodali jsme tisíce kvítků měsíčku lékařského, tentokrát s fialovou stuhou, a díky tomu jsme podpořili prevenci nádorů děložního čípku a varlat.

Více informací najdete v Mozaice Pionýra.

 

Pionýři opět pomáhali ve žlutém

V neobvyklém termínu, díky COVID19, netradičně ve třech dnech , 29. září až 1. října se uskutečnila sbírka Český den proti rakovině.

Účastnilo se jí 49 skupin a celkový příspěvek Lize proti rakovině činil 1 088 288 Kč. Množství prodaných kytiček: 40 508 kusů.

Všechny informace a zprávy od účastníků najdete v Mozaice Pionýra.

Pionýři opět pomáhali proti rakovině

V neobvyklém termínu, netradičně ve dvou dnech, 30. září a 1. října se uskutečnila sbírka Český den proti rakovině.

Účastnilo se jí 53 skupin a celkový příspěvek Lize proti rakovině činil 1 328 557 Kč. Množství prodaných kytiček: 51 474 kusů.

Všechny informace a zprávy od účastníků najdete v Mozaice Pionýra.

Pionýři opět pomáhali proti rakovině

Pionýr je už od roku 2008 partnerem dobročinné sbírky Český den proti rakovině (které ale mnozí stále říkají spíš Květinový den). Za roky své účasti už pionýři pro Ligu proti rakovině Praha nasbírali příspěvky, které se v součtu blíží 16 milionům korun…
A protože Ideál Pomoc je nám stále stejně vlastní, i letos, ve středu 15. 5., vyrazily pomáhat stovky pionýrských dobrovolníků ze 60 pionýrských skupin. Ve žlutých tričkách s názvem sbírky naši sběrači jako každý rok „prodávali“ žluté kvítky měsíčku lékařského, k nim přidávali i letáky (letos na téma rakoviny plic), protože sbírka nemá jen rovinu finanční, ale také osvětovou. Součty z pionýrských sběrných vaků sice budou známé až na konci června, už teď vám ale přinášíme od některých zapojených pionýrských skupin velmi stručné i trochu obsáhlejší zprávy o tom, jak sbírka probíhala. Pionýrští dobrovolníci letos vybrali 1 594 298 Kč!

Pionýři pomáhají!

Jak jistě víte, Pionýr je už od roku 2008 partnerem sbírky Český den proti rakovině, která je stále známá také pod svým dřívějším názvem Květinový den. Od té doby každý rok vyrazí stovky našich dobrovolníků do ulic v žlutých tričkách a za příspěvek „prodávají“ symbolické žluté kvítky. Za tu dobu pionýři vybrali více než 14 milionů korun na činnost Ligy proti rakovině (výzkum, prevence, podpora onkologických pacientů…) a 16. 5. 2018 do toho šli znovu.

Čekáte na letošní čísla? Po celé republice byste nasčítali 627 pionýrských dobrovolníků v žlutých tričkách (z 61 pionýrských skupin). A kdyby se sypali mince (i když bankovky se také najdou) z pokladních vaků na jednu hromadu, tak těžko říct, kolik by vážila, ale bylo by na ní téměř 1,5 milionu korun! Kč! To je o čtvrt milionu víc než loni! Pionýrští dobrovolníci letos vybrali téměř 1 500 000 Kč!

Děkujeme všem: dobrovolníkům-sběračům i těm, kdo sáhli do kapsy a svým darem podpořili dobrou věc!)

Jedním z nejviditelnějších dokladů, že pionýrský Ideál Pomoc není jen prázdné slovo, je zapojení Pionýra do sbírky Český den proti rakovině (známé také jako Květinový den).

Letos, ve středu 10. května, proběhl už 21 ročník a pionýři vyrazili ve žlutých tričkách do ulic téměř ve všech krajích. Celkem bylo našich dobrovolných „sběračů“ přes 650 z 56 pionýrských skupin.

Za minimální příspěvek 20 korun „prodávali“ žluté kvítky (symbolizující měsíček lékařský), výtěžek sbírky přispěje na činnost Ligy proti rakovině. A protože nejde jen o peníze, ale i o prevenci a osvětu, dostal každý z dárců spolu s kytičkou i letáček informující o nádorech hlavy a krku (což je téma letošního ročníku) a o tom, jak jim předcházet.

Pionýr je partnerem sbírky od roku 2008 a již pro ni pomohl získat přes 13 milionů korun. Pionýrští dobrovolníci letos vybrali 1 247 767 Kč!

Pomáhat nás baví

Tohle heslo používáme už řadu let a je vidět, že pořád platí. Ve středu 11. května 2016 se totiž pionýři jako každý rok zapojili do sbírky Český den proti rakovině, kterou pořádá Liga proti rakovině. Našich „sběračů“ bylo letos 530 z 58 pionýrských skupin ze všech krajů Čech i Moravy.

Od roku 2008 je Pionýr partnerem sbírky a pomohl pro ni získat přes 12 milionů korun. Padly i některé místní rekordy, například v Rokycanech letos pionýři z Divoké Orlice konečně pokořili hranici 100 000 korun!

Děkujeme všem: dobrovolníkům-sběračům i těm, kdo sáhli do kapsy a svým darem podpořili dobrou věc!

Ze zpráv od našich prodejců:

Praha – U nás prodáno všech 1250 kytiček, a letos jsme vybrali rekordních průměrně 32 Kč na kytičku (= 40 395 Kč). Docela příjemné překvapení, když jsme naposledy prodávali v roce 2012, tak to bylo asi 23 Kč na kytičku.

Ondra Machulda, 68. PS Lvíčata

Hrádek – Hrádek je přátelský při nákupu žlutých kvítků měsíčku lékařského. Na prevenci a léčbu nádorových onemocnění posíláme 16 857 Kč.

Vlasta Vasková, PS Hrádek

Řečkovice – I řečkovičtí pionýři se letos opět zúčastnili jako dobrovolníci Českého dne proti rakovině. Prodali jsme 900 kytiček a vybrali jsme přes 22 tisíc Kč. Děkujeme všem, co si kytičku koupili a pomohli.

Anka Štěpánková, Pionýr Řečkovice

Brodek u Prostějova – Jako každoročně jsme se zapojili do celostátní sbírky proti rakovině, do tzv. „Kytičkového dne“. Ve svých žlutých tričkách jsme dokázali prodat 478 kytiček v celkové hodnotě 9 720 Kč. Počasí v letošním roce přálo, a tak jsme byli všichni spokojeni s odvedeným výkonem, s pocitem dobře odvedené práce a již nyní se těšíme na další ročník.

Ivana Copková, PS Brodek u Prostějova

Kopřivnice – Letos Liga proti rakovině Praha slaví 25 let své činnosti a my zas vyrážíme tak trochu slavnostně už kolikátý rok prodávat žluté kytičky. Tématem letošní sbírky byl Rakovina děložního čípku. Pionýr je partnerem této sbírky, takže i kopřivničtí pionýři vyrazili do ulic rozdávat kytičky. A to i ti nejmenší – Šedé myšky, Nezmaři a ostatní naši mladí členové. Všem kteří se zúčastnili, ať už jako prodejci nebo jako kupující, patří velký dík. A jak to dopadlo? Částka, kterou jsme vybrali, je 28 563 Kč.

Božena Klimecká, PS Kopřivnice

Liberec – Naše PS Objevitelé z Liberce se jako každý rok zúčastnila Květinového dne. Ráno jsme se sešli v počtu 8 dětí a 3 dospělých, a tak jsme vytvořili 3 skupinky prodávajících. Celkem jsme měli na prodej 750 kytiček, které se nám podařilo prodat během 4 hodin. Počasí nám krásně vyšlo, a tak šlo prodávání skoro samo. Většina lidí byla velmi milá a ráda přispěla. Jedna starší paní dokonce oslovovala naše dvě nejmladší „křepelky“. Celkem jsme za kytičky vybrali částku 16 187 Kč. Na závěr jsme si na oslavu dali ještě zmrzlinu.

Lucka Boudová, PS Objevitelé

Kladno – Již posedmé se kladenská PS Švermováček zúčastnila prodeje kvítků „Dne proti rakovině. Naše „děti“ z 8. a 9. třídy vyrazily již v 7 hodin do ulic prodávat tento kvítek, přinášející naději. Ve čtyřech skupinkách prodávaly 400 kvítků. Z tohoto prodeje jsme přispěli celkovou částkou 8 625,-Kč na fond Ligy proti rakovině. Nejúspěšnějšími prodejci se stali Anna Rakúsová a Jakub Vážný, v jejichž vaku se objevila částka 2 250 Kč. Ale i ostatní prodejci se snažili, co jim síly stačily. Všem účastníkům dobrovolné akce patří veliké poděkování, prodejcům, ale i občanům Švermova, kteří si zakoupili kvítek.

Alena Šefflová, PS Švermováček

Habartov – Pionýři pomáhají, jak jen mohou, proto i naše pionýrská skupina Habartov nezahálela a zúčastnila se Květinového dne, aby pomohla lidem a dětem nemocným rakovinou.
Sešli jsme se již brzy ráno, připravili jsme si kytičky, kasičku, oblékli žlutá trička a vyrazili do „terénu“ prodávat. Tato akce je hodně známá i v našem malém městě a někteří lidé nás dokonce sami vyhledali, aby si kvítek od nás zakoupili. Postupně jsme prošli skoro celé město Habartov a snažili se vybrat co nejvíce peněz na činnost Ligy proti rakovině. Zašli jsme do obchodů, na městský úřad, do knihovny, pohybovali se po náměstí a v odpoledních hodinách prodávali hlavně u místního Tesca. Společně se zakoupenou kytičkou jsme rozdávali leták, zaměřený tentokrát výhradně na rakovinu reprodukčních orgánů. Letos jsme opět prodali všech 300 kytiček a vybrali za ně 6 515 korun. Doufáme, že tato částka pomůže alespoň trochu zmírnit něčí nemoc.

Anna Kováčová Pionýrská skupina des. St. Roubala, Habartov

Ze zpráv od našich prodejců:

Hrádek u Rokycan – Naše pionýrská skupina ve spolupráci se ZŠ a MŠ Hrádek se opět zapojila do celostátně organizovaného Českého dne proti rakovině. Patronát převzalo naše město. Po ulicích a ve škole se po celý den pohybovala děvčata a chlapci s prodejem žlutých kvítků měsíčku lékařského. Celkem se prodalo 763 kusů a vybralo se 15.274,-Kč. Celkový výtěžek bude využitý na prevenci proti rakovině plic.

Vasková Vlasta, vedoucí Pionýrské skupiny Hrádek

Holešov – Také v Holešově jste mohli potkávat mladé lidi, žáky a studenty ve žlutých tričkách, kteří nabízeli žlutou symbolickou květinku. Do této kampaně se zapojily některé školy a organizace. Mezi nimi také PS M. Očadlíka ve spolupráci s SVČ – Tymy a 3. ZŠ Holešov. Děkujeme všem, kteří si zakoupili květinku a celkem do 10 pokladních vaků tak přispěli na dobrou věc. Celkem se nám podařilo, i přes nepřízeň počasí, vybrat okolo 14.091,- Kč, které byly zaslány na účet Ligy. Poděkování si zaslouží také všichni členové, žáci a studenti, kteří se do této sbírky aktivně zapojili. Děkujeme také všem, kteří do sbírky přispěli a podpořili tak dobrou věc.

Jarka Vaclachová, PS Dr. Mirko Očadlíka Holešov

PS Čtyřlístek, Domažlice – Prodali jsme všech 500 kytiček i 50 rezervních. Myslím, že celková částka na poště byla 11.942,- Kč. Akce byla opět vydařená, v příštím roce se 100% znovu zúčastníme.

Lucie Mrvíková

PS des. St. Roubala Habartov – Pionýři pomáhají, jak jen mohou, a proto se letos opět zapojili do prodávání žlutých kytiček, které symbolizují měsíček lékařský, v rámci českého dne proti rakovině. Proto ani naše pionýrská skupina nezahálela a zúčastnila se Kytičkového dne, aby pomohla lidem a dětem nemocným rakovinou. Sešli jsme se již brzy ráno, připravili jsme si kytičky, kasičku, oblékli žlutá trička a vyrazili do „terénu“ prodávat. Tato akce je hodně známá i v našem malém městě a někteří lidé nás dokonce sami vyhledali, aby si kvítek od nás zakoupili. Postupně jsme prošli skoro celé město Habartov a snažili se vybrat co nejvíce peněz na činnost Ligy proti rakovině. Zašli jsme do obchodů, na městský úřad, do knihovny, pohybovali se po náměstí a v odpoledních hodinách prodávali hlavně u místního Teska. Společně se zakoupenou kytičkou jsme rozdávali leták, zaměřený výhradně na škodlivost kouření. Letos jsme opět prodali všech 300 kytiček a vybrali za ně 6.447,- korun. Doufáme, že tato částka pomůže alespoň trochu zmírnit něčí nemoc.

Anna Kováčová

PS Mladost, Hradec Králové – Objednali jsme si rovnou tisícovku kytiček, která byla nad naše úsilí, nějak jsme to přehnali. Za rok si raději objednáme méně a budeme připraveni s větší vervou. Občas jsme v Hradci Králové doslova na každém rohu zakopávali o další dobrovolníky, bylo nás všude opravdu hodně. Letos to byl pro nás nový, ale velmi krásný zážitek. Podobných akcí se budeme rádi nadále účastnit. Naši rodiče nás omluvili ve škole a zásobili korunkami na kytičky, kterými doma obdarujeme všechny naše milované. Během prodeje jsme zažili hodně legrace a byli jsme odměněni výbornou zmrzlinou a posilněni jsme mohli pokračovat dál. Někdy nás doslova lidé, převážně dámy honily, jestli ještě máme kytičky a jindy jsme bohužel dostali nemilé „kázání“ o Bohu, medicíně, farmaceutických podvodnících… Úsměv z tváře nám to však nevzalo, s posláním a ideálem POMOCI jsme šli dál s radostí prodávat a pomáhat. Přímo v oddíle máme vedoucí, která svůj dlouhý boj s rakovinou konečně vyhrála a i bohužel spousta z nás má osobní zkušenost z rodiny, ať už přímé či vzdálené, s tímto onemocněním. Byl to tedy pro nás celkově velmi emotivní den. Připomnělo nám to, jak je život krásný, ale bohužel velmi krátký a vzácný. Přejeme tedy všem hodně sil v jejich osobních bitvách a hlavně hodně zdraví, protože nic důležitějšího než zdraví není! Za rok budeme zase na 100% pomáhat, už teď se na to moc těšíme. Prodali jsme 243 kytiček za 5.859,- Kč.

oddíl Psohlavci

PS Za Vodou, Josefov – V rámci Českého dne proti rakovině Pionýrská skupina Za Vodou vybrala 28.838,- Kč. Celkem jsme prodali 1287 kytiček. Za jednu kytičku jsme tudíž utržili 22,41 Kč. Ještě jednou děkuji všem sběračům a příští rok bychom mohli překonat hranici 30 tisíc, co říkáte?

Ivana Vejvodová

Ze zpráv od našich prodejců:

Liberec – Dne 15. 5. se náš oddíl PS Františkov účastnil Květinového dne. Sešlo se nás celkem 7 – 3 děti a 4 vedoucí a instruktoři. Na prodej jsme měli 650 kytiček a díky krásnému počasí se nám podařilo všechny kytičky prodat. Celkem jsme vybrali 14 676 Kč.

Lucka Boudová, PS Františkov

Kopřivnice – Také kopřivničtí pionýři vyrazili do ulic prodávat květinky. Letošní sbírky se zúčastnil oddíl Šedých myšek a Nezmarů. Samozřejmě jim pomáhali jejich vedoucí a instruktoři, kteří společně s dětmi prodávali květinky již od ranních hodin. Počasí bylo nejnádhernější za poslední měsíc, takže prodávat venku bylo super.

Miroslav Klimecký, PS Kopřivnice

Staříč – Prodali jsme všech 2550 ks kytiček a vybrali 56 017 Kč – průměr na kytičku: 21,967 Kč. Prodávalo 18 skupin, celkem se zapojilo 57 prodávajících (7 dospělých a 23 dětí do 15 let, 17 studentů a žáků nad 15 let). Nejvyšší počet kytiček prodaných na skupinu byl 179 ks (4 384 Kč, průměr 24,50 Kč, jejich vak vážil: 2 046 g). Nejtěžší vak vážil: 2 458 g. Především malé děti prodávaly s velkým nadšením.

Pavla Dudová, PS Přátelství Staříc

Kladno – Již popáté jsme se zúčastnili jako dobrovolníci prodeje kvítků „Dne proti rakovině.“ Žáci 6. – 9. třídy pod vedením paní učitelky Jany Sukové vyrazili již v 7 hodin do ulic prodávat tento kvítek, přinášející naději. Ve čtyřech skupinkách prodávali žáci 250 kvítků. Z tohoto prodeje jsme přispěli celkovou částkou 5 280 Kč na fond Ligy proti rakovině. Nejúspěšnějšími prodejci se staly Renata Čermáková, Jana Haisková, Emila Gadžiová a Sára Gadžiová , v jejichž vaku se objevila částka 1 711 Kč. Ale i ostatní prodejci se snažili, co jim síly stačily. Všem účastníkům dobrovolné akce patří veliké poděkování – prodejcům i občanům Švermova, kteří si zakoupili kvítek.

Alena Šefflová, 27. PS Kladno
 

Ze zpráv od našich prodejců:

Domažlice – za PS Ptáčata Domažlice jsme na Kytičkách vybrali celkem 5771,- Kč, prodali jsme všech 250 ks kytiček.
Lenka Žáková

Habartov – tak akce „český den proti rakovině“ u nás proběhla úspěšně. Bylo prodáno všech 250 ks kytiček a vybráno celkem 5411,-Kč. Je to poprvé, co se podařilo u nás na tak malém městě prodat všechny kytičky.

František Kováč, Vedoucí pionýrské skupiny des. St. Roubala Habartov

Holešov – posílám informaci z Květinkového dne v Holešově, měli jsme 1000 kytiček, předběžný počet neprodaných je 89. Myslím si, že vzhledem k počasí a také vzhledem k tomu, že v našem malém městě prodávalo několik dalších organizací, je to pěkný výsledek.

Jarka, PS M. Očadlíka

Kladno – již po čtvrté jsme se zúčastnili jako dobrovolníci prodeje kvítků „ Dne proti rakovině.“ Žáci 9. třídy pod vedením paní učitelky Jany Sukové vyrazili již v 7 hodin do ulic prodávat tento kvítek, přinášející naději. Ve čtyřech skupinkách prodávali žáci 250 kvítků. Z tohoto prodeje jsme přispěli celkovou částkou 4 896,-Kč na fond Ligy proti rakovině. Nejúspěšnějšími prodejci se stali Jana Karásková, Míša Jizbová a Martin Soukup, v jejichž vaku se objevila částka 2 237,- Kč. Vak měl číslo 0305. Ale i ostatní prodejci se snažili, co jim síly stačily. Všem účastníkům dobrovolné akce patří veliké poděkování, ať prodejcům, ale i občanům Švermov, kteří si zakoupili kvítek.

Alena Šefflová, 27. PS Kladno

Staříč – sbírky se zúčastnilo celkem: 40 sběračů, 18 dětí – pionýrů, 6 dospělých pracovníků a 16 studentů, kteří sbírali celkem do 18 sběrných vaků. Prodali jsme celkem : 2428 kytiček ze 2550 ks, které nám byly dodány, zpět vracíme 122 ks kytiček. Vybrali jsme : 51 856,- Kč, průměr na kytičku je : 21,35 Kč. Celková váha všech sběrných vaků byla : 26 253 gr., nejtěžší vak vážil: 2 923 gr., do kterého 3 nejmladší pionýrky (2. a 3. tř.) nasbíraly 5 392,- Kč za 250 ks prodaných kytiček. Všichni sběrači se opravdu moc snažili, aby prodali co nejvíce kytiček a největší vytrvalci končili až v pozdních odpoledních hodinách. Ne vždy jsme se setkávali s porozuměním a vlídným slovem, někteří lidé reagovali (slušně vyjádřeno) dosti podrážděně, ale ani tyto negativní reakce nás neodradily od snahy pomáhat a o to více nás potěšilo a zahřálo (byla totiž docela zima), když nás někdo pochválil za to, co děláme.
Pavla Dudová, vedoucí PS